Μ Ι Κ Ρ Α Σ Ι Α Τ Ι Κ A     Λ Ο Υ Κ Ο Υ Μ Ι Α

 

ΥΛΙΚΑ

 

1 κιλό αλεύρι

1 ½  ποτήρι νερού χλιαρό νερό

1 φακελάκι ξερή μαγιά η  1 πακετάκι νωπή

1 κουταλάκι γλυκού κανέλλα

1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο

2 κουταλάκια γλυκού μπαχάρι

½ κούπας τσαγιού σουσάμι  ψημένο

Λάδι η φυτίνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ρίχνουμε λίγο –λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει (Εικόνα 1).

Εικόνα 1

Εικόνα 1

 

Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε τρία ίσα μέρη (Εικόνα 2).

Εικόνα 2

Εικόνα 2

 

Ανοίγουμε με τα δάκτυλά μας σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια η λίγο λαδωμένη για να μην μας κολλάει  το ένα κομμάτι της ζύμης μας σε χονδρό φύλλο και το αλοίφουμε με λάδι η λυωμμένη  φυτίνη  (η αυθεντική συνταγή έχει φυτίνη) πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ανάμεικτα μπαχαρικά. Στη συνέχεια ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι της ζύμης  to οποίο τοποθετούμε πάνω στο πρώτο πασπαλίζουμε με τα παραπάνω υλικά  τελειώνουμε με το τρίτο κομμάτι το οποίο τοποθετούμε πάνω στο δεύτερο πατάμε με τα δάκτυλά μας τα κομμάτια της ζύμης για να ενωθούν μεταξύ τους και να γίνει ένα ενιαίο κομμάτι. Κόβουμε από το ενιαίο κομμάτι ζύμης μακρόστενα κομμάτια (Εικόνα 3).

 

Εικόνα 3

Εικόνα 3

 

Στη συνέχεια τα στρίβουμε και σχηματίζουμε κομμάτια σε σχήμα πετάλου (Εικόνα 4)

Εικόνα 4

Εικόνα 4

 

Ρίχνουμε στη βάση ενός ταψιού λάδι η φυτίνη και τοποθετούμε τα κομμάτια των λουκουμιών το ένα δίπλα στο άλλο να μην έχουν απόσταση μεταξύ τους  αλλοίφουμε με αυγό πασπαλίζουμε με σουσάμι και αφήνουμε  σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν (Εικόνα 5).

Εικόνα 5

Εικόνα 5

 

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου 1 ώρα. Το αποτέλεσμα είναι το παρακάτω (Εικόνα 6).

Εικόνα 6

Εικόνα 6

 Συνταγή της Εφόρου Γαστρονομίας  του Συλλόγου μας, κας Μαριάνθης Μήτσιου και του μέλους του Συλλόγου μας κας Ζησοπούλου Ντίνας.