Στις 23/2/2014, στην αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Απόστολου Καρύδα «Σελίδες Εκστρατείας και Προσφυγιάς» .

Φωτογραφίες

Έγραψαν για την εκδήλωση:

- Απόσπασμα από το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Σερραϊκή Εφημερίδα «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» (26/2/2014):

«Σελίδες Εκστρατείας και Προσφυγιάς», είναι ο τίτλος ενός βιβλίου που εκδόθηκε απόν δήμαρχο Σιντικής κ. Απόστολο Καρύδα, φιλόλογο. Πρόκειται για τη β΄ έκδοση του βιβλίου, καθώς η πρώτη έκδοση του 2008 εξαντλήθηκε. Στο βιβλίο μεταφέρεται το ημερολόγιο ενός Έλληνα το γένος από την Απολλωνιάδα της Βιθυνίας Μικράς Ασίας, του Σταύρου Δομουχτσή, ο οποίος το έτος 1921, κι ενώ η εκστρατεία των Ελλήνων ευρίσκετο σε πλήρη εξέλιξη για την απελευθέρωση της Μικράς Ασίας, από τους Τόυρκους, τον μήνα Απρίλιο επιστρατεύτηκε από τον ελληνικό στρατό. [...] Την επιμέλεια και συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Ολυμπία Παχαδίρογλου, φιλόλογος καθηγήτρια, έφορος Παιδείας και Πολιτισμού της Αδελφότητας. Για το βιβλίο μίλησαν, ο πρώην δήμαρχος Σερρών κ. Ζήσης Μητλιάγκας, φιλόλογος και ακολούθως ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Άκης Γεροντόπουλος. Τόσο ο τελευταίος, όσο και ο συγγραφέας του βιβλίου «Σελίδες Εκστρατείας και Προσφυγιάς», Αποστ. Καρύδας, φέρουν την καταγωγή τους από την Απολλωνιάδα της Βιθυνίας, μια πανέμορφη περιοχή λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Προύσσας. Από την Απολλωνιάδα καταγόταν και ο Σταύρος Δομουχτσής, το ημερολόγιο του οποίου έγινε αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, προβλήθηκαν διάφορες φωτογραφίες της Απολλωνιάδας, της Ραιδεστού, της Προύσσας, της Σμύρνης, ορισμένων ερειπωμένων εκκλησιών, καθώς και παλιοί χάρτες της Μ. Ασίας.

Ο εκ των ομιλητών, κ. Ζ. Μητλιάγκας, χαρακτήρισε υπέροχο το ιστορικό πόνημα του Απ. Καρύδα, σημειώνοντας πως το ημερολόγιο του Σταύρου Δομουχτσή, σε ορισμένα σημεία θυμίζει τον Στρατηγό Μακρυγιάννη. [...]

Ο κ. Γεροντόπουλος περιέγραψε τις συνθήκες υπό τις οποίες εγκατέλειψαν τις πατρογονικές εστίες οι Έλληνες της Ανατολής και την εγκατάστασή τους στην μητέρα πατρίδα, όπου διαβιούσαν υπό τραγικές συνθήκες σε πρόχειρες παράγκες. [...]

Τέλος ο συγγραφέας του βιβλίου Απ. Καρύδας, ανέφερε πως δύο Μικρασιάτες, ο Νικόλαος Μανούσος και ο Νίκος Τερζόγλου, διακρίθηκαν αμέσως με την δραστηριότητα τους, ο πρώτος ως πολιτικός (το 1923 εξελέγη βουλευτής Σερρών), ενώ ο δεύτερος ως επιχειρηματίας. Ίδρυσε αλευρόμυλο στη Βυρώνεια.[...].

(Πηγή ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»)

 Πατήστε εδώ για να δείτε το άρθρο: Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ