ΑΡΔΑΝΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1964.
Σε ηλικία 10 χρονών άρχισε να ασχολείται με τη Βυζαντινή Μουσική και την Ψαλτική Τέχνη, ύστερα από παρότρυνση του ιερέα θείου του.
Μαθήτευσε αρχικά στους Πρωτοψάλτες Κων/νο Ηλιάδη (Εκπαιδευτικό) και Αριστοτέλη Κούτσικο (Θεολόγο, τ.Λυκειάρχη-μαθητή του τιτάνα της Β.Μ. Αθ.Παναγιωτίδη). Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής στους αειμνήστους Άρχοντες Πρωτοψάλτες Χρύσανθο θεοδοσόπουλο και Αθανάσιο Καραμάνη.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα μαθήτευσε στον Καθηγητή Γεώργιο Μαλαφή και στον αείμνηστο Πρωτοψάλτη εκ Μ.Ασίας Γεώργιο Κλειδά.
Στην Αθήνα συνεργάστηκε επίσης με τους Άρχοντες Πρωτοψάλτες και Μουσικοδιδασκάλους Δημ.Ιωαννίδη, Γεώργιο Τσατσαρώνη, Παύλο Φορτωμά, καθώς επίσης και με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγόριο Στάθη.
- Έψαλλε αρχικά ως Δομέστικος δίπλα στους δασκάλους του και στην Αθήνα διετέλεσε Λαμπαδάριος και Πρωτοψάλτης σε διάφορους Ιερούς Ναούς.Από τον Σεπτέμβριο του 1995 μέχρι σήμερα είναι Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Σερρών.
- Ίδρυσε και διηύθυνε ως Χοράρχης για πολλά χρόνια το «Βυζαντινό Χορό» του Σωματείου Ιεροψαλτών Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου «ΑΘ.ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ», καθώς επίσης και τη Χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Σερρών, με τους οποίους έδωσε πλείστες όσες εκδηλώσεις σε Πανελλαδικό επίπεδο, καθώς και στο Εξωτερικό. Με τις παραπάνω χορωδίες συμμετείχε το 1995 και 1997 στο Βόλο στις Συναντήσεις Βυζαντινών Χορωδιών που διοργάνωνε τότε ο αείμνηστος μουσικοτραφής Αρχιεπίσκοπος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές των ειδημόνων της Β.Μ., αλλά και του ιδίου του Αρχιεπισκόπου ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.
- Διδάσκει τη Β.Μ. για περίπου τριάντα χρόνια.
- Έχει έτοιμο προς έκδοση δεκάτομο μουσικό έργο.
- Με το Δημοτικό-Παραδοσιακό τραγούδι ασχολείται εδώ και τριάντα πέντε χρόνια περίπου. Έχει καταγράψει μεγάλο αριθμό σε όγκο δημοτικών-παραδοσιακών τραγουδιών(πάνω από 600), το 80% των οποίων προέρχεται από τη Μικρασιάτικη Παράδοση.
- Έχει κάνει διαλέξεις και εισηγήσεις για τη Β.Μ. και το δημοτικό τραγούδι σε Πανελλήνια Συνέδρια.
- Έχει γράψει πολλά άρθρα για τη Β.Μ., το Δημοτικό τραγούδι και γενικότερα για την ελληνική μουσική, τα περισσότερα των οποίων δημοσιεύτηκαν σε διάφορα έντυπα.
- Το 1999 ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν.Σερρών «Ο ΑΓ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ» κ.Σωκράτη Κοτζάογλου, δημιουργεί και διευθύνει έως σήμερα τη μεγάλη «Μικτή Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής» της Αδελφότητας. Με τη Χορωδία αυτή έχει εμφανιστεί στο εσωτερικό και εξωτερικό πραγματοποιώντας αμέτρητες εκδηλώσεις, με κορυφαία όλων την εμφάνιση, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2006.
- Στον επαγγελματικό τομέα εργάζεται και υπηρετεί εδώ και 25 χρόνια περίπου στη Δευτεροβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση ως Καθηγητής Μουσικής